Welkom. Foto's. Reizen. Techniek. Te Koop. De auto's. Links. Gastenboek.

© 2013   Land Rover Fun    Ontworpen door :  A. Kuijt    E-mail: info@andrekuijt.nl    Last update:1 Januari 2013

Reis verslag Portugal Marokko

Dinsdag 16 Oktober gaan we aan ons grote avontuur beginnen. Dan is het eindelijk zover maanden van voorbereiding moeten in de praktijk gebracht gaan worden. We hebben er alle veel zin in en zien er erg naar uit. De dinsdag kan niet snel genoeg komen.

Het doel van deze reis is niet alleen een hele mooie vakantie te gaan hebben maar ook om geld en publiciteit te krijgen voor het goede doel. Wij willen graag Mercy ship onder de aandacht brengen zodat meer mensen weet krijgen van wat deze organisatie doet voor de minder bedeelde onder ons.
Klik hier voor meer info hierover.

Wij gaan proberen regelmatig een update op deze site te geven over ons wel en wee. We hopen dat Marokko ook een beetje internet mogelijkheden biedt, maar dat is altijd afwachten. We doen in ieder geval ons best om iedereen op de hoogte te houden. Dus ik hoop dat u allen nog eens terug komt voor een bezoekje aan onze site.

Woensdag 17 Okt. Facture een plaatsje 40 km ten zuiden van Bordeaux. We hebben de eerste 2 dagen erop zitten. Vandaag heel veel kilometers gemaakt want gisteren schoot het niet erg op.  Dinsdagochtend om half elf vertrokken vanuit Houten.  Eerste uur konden we lekker doorrijden maar zogauw we bij Hazeldonk kwamen was het afgelopen met de pret daar hebben we bijna een uur stil gestaan. Daarna konden we weer even een stukje rijden. Maar bij Antwerpen was een ongeluk gebeurt dus daar hebben we weer een tijdje mogen wachten. Al met al hebben we 400 km kunnen doen en een slaapplaats gevonden in een klein plaatsje 50 km ten noordwesten van Parijs. Goed hotel lekker gegeten en biertje gedronken een heerlijke Irish koffie toe zo hebben we een Irish koffie nog nooit gezien. Daarna heerlijk gaan slapen. Vanochtend om 8 uur weer aan het ontbijt en om kwart voor 9 zaten we in de auto onderweg naar Bordeaux want dat was het doel voor vandaag. Uiteindelijk rond half 6 Bordeaux bereikt en besloten om voorbij Bordeaux een hotel te zoeken om de nacht door te brengen. Dat is nog een hele toer geweest maar uiteindelijk een goed hotel gevonden met hele vriendelijke mensen want ons frans is nog niet helemaal zo als het moet zijn. Daarna in een heel goed restaurant aan een visserij haven wezen eten. Nu nog even een lekker een wijntje doen en de website updaten en dan genieten van onze welverdiende rust. Vandaag 800 km gereden gisteren 400 km gereden dus we zitten momenteel op 1200 km. Voorlopig houden de auto's het goed. Alleen wat kleine dingen wat met tay rip en duck tape op te lossen was. Dus voorlopig gaan we goed en hopen het zo te houden.
Tot zover onze eerste update. We hopen over een dag of 2 in de buurt van onze bestemming in Portugal te zijn en weer een update op onze website te kunnen zetten.

Vrijdag 19 okt. We staan op dit moment op een heel mooi plaatsje aan een meer vlak bij het kleine plaatsje Carbellino op de grens van Spanje Portugal. Gisteren van zuid frankrijk naar Spanje gereden een hele mooie rit door bergen. In Biaritz lekker een bakkie koffie gedaan daarna een rondje door de stad gelopen en heerlijk geluncht althans bijna allemaal de vruchten van de zee waren niet helemaal zoals verwacht maar wel glibberig en taai. Aan het einde van de dag rond half zeven, na 550 km een slaapplaats zoeken werd nog even een probleem. De stad Palencia ingereden hotels genoeg maar een plaats om je auto te parkeren was er niet dus de stad maar weer uit. Een industrie plaatsje voorbij Palencia ingedoken daar een hotel gevonden geen vriendelijke mensen maar we hadden een bed. Daarna in de plaatselijke kroeg een biertje gedaan want de restaurantjes gaan hier pas om 9 uur open. Kroeg is hier een klaslokaal met TL licht, ziet er niet gezellig uit maar het is vol en gezellig. Na het biertje de stad weer in op zoek naar een plek te eten. In een lokale pizeria heerlijk gegeten en een wijntje gedronken en iemand die zijn best deed om ons te verstaan en ook nog een beetje engels te praten. Daarna nog even in de kroeg van het restaurant een biertje gedaan en daarna lekker gaan slapen. Vanmorgen dachten we lekker even een ontbijt te doen in het hotel maar een norse man vertelde ons dat we in het cafetaria moesten zijn om te ontbijten maar op zo'n manier dat wij er gelijk genoeg van hadden. Dus maar onderweg gegaan en in een klein dorpje bij de plaatselijke bakker en supermarkt wat boodschapjes gedaan en later midden in het weiland tafeltje en stoeltjes neergezet en heerlijk ontbeten en nederlandse koffie gedronken de drie auto's die langs reden keken toch wel een beetje raar want volgens mij hadden ze dit nog nooit gezien. Daarna weer een hele mooie route door het binnenland richting de plek waar we nu staan. De route over kleine en deel onverharde weggetjes. Na deze mooie plek gevonden te hebben nog een heel mooi toertje gemaakt met 2 auto's over bijna onbegaanbare paden. We zijn blij dat we Land Rover rijden. Al met al hebben we het reuze naar ons zin. We hebben erg zin in morgen om alle vrouwen vriendinnen en kinderen op te halen van Oporto. Tot zover de update van de Kuijtjes en we sluiten de avond af rond het campvuur.

Zondag 21 okt. Cabeceiras de Basto. Onze verblijf plaats voor de komende week. Zitten in goed verzorgde huisjes en leuk herbergje erbij waar je heerlijk kunt ontbijten en dineren. Vanavond gaan we met z'n allen aan de BBQ.  Gisteren om 07.50 opgestaan stijf en stram van de kou. Het was te koud om ook maar iets uit trekken, laat staan wassen. Vanmiddag op de plaats van bestemming maar lekker douchen. De bedoeling was dat we om een uur of half 1 op de plaats van bestemming zouden zijn. Dit pakte alleen iets anders uit. We hadden onze route uitgezet naar het plaatsje Alijo. Maar op de helft van de route bleek dat we naar Cabeceiras de Basto. Toen bleek dat we nog even 150 km meer moesten afleggen dan dat we bedacht hadden dus dat werd een race tegen de klok want de familie kwam om 4 uur aan op Oporto. Om half 3 kwamen we aan op de plaats van bestemming. Dat was eigenlijk de tijd dat we weer hadden moeten vertrekken richting vliegveld om op tijd te zijn. Maar er waren wat probleem met de Discovery. De laatste afslag die we moesten nemen begaf de homokineet het. Dus het laatste stukje de Discovery omhoog gesleept achter de defender van André. Gauw alle spullen uitgeladen en de Defender van dick in orde gemaakt dat alle stoeltjes weer konden staan want er moesten een hoop mensen mee vanaf het vliegveld. Alles klaar en gauw naar het vliegveld want we waren aan de late kant.Michel en Kees Jan in de defender van Dick en André in z'n eigen auto. Op het vliegveld aangekomen moesten we even een plekje zoeken want je onze auto's zijn toch een beetje te hoog om in de parkeergarage te kunnen. Uiteindelijk plekje gevonden en we liepen net naar de aankomsthal en toen belde de familie al waar we uithingen. Gauw doorgelopen naar de aankomst hal en iedereen begroet. Alle spullen in de 110 van andre geladen en 3 mensen daarin en de rest van de mensen in de 110 van dick.  Toen kon het allemaal precies. Snel weer onderweg naar Cabeceiras de Basto om daar lekker een drankje met z'n allen te doen en lekker te eten. Daar kregen we ook gelijk de uitleg hoe het hier een beetje werkt het komt erop neer dat alles kan en alles mag. Heerlijk gegeten met z'n allen en daarna allemaal moe maar voldaan naar de huisjes gegaan en lekker naar bed. Vannacht iedereen lekker geslapen. Daarna een heerlijk ontbijt gehad gelijk wat broodjes gemaakt voor de lunch. Daarna hebben Dick en Andre even geholpen met de afwas want er was vandaag maar 1 iemand in de keuken. Toen snel aan het sleutelen gegaan aan de Discovery. Tijdens het sleutelen bleek de Homokineet dus aan brokstukken te liggen. Morgen dus maar zien of we onderdelen kunnen krijgen. Nu genieten we van het zonnetje en straks gaan we lekker een rondje rijden en de omgeving een beetje verkennen. We gaan vandaag of morgen ook even een paar foto's op de site proberen te zetten dan kunnen jullie ook meegenieten van de mooie dingen die we onderweg tegen gekomen zijn.

Dinsdag 23 okt. Cabeceiras de Basto.  Gisteren in ons Beste Portugees onderdelen voor de Discovery proberen te regelen. Gelukkig was Jos de eigenaar van Quinta d'alijo mee om het een beetje te vertalen. Uiteindelijk lijkt alles gelukt en kunnen we als het goed is vandaag de onderdelen ophalen. Gisteren tijdens de eerste ronde rijden ging er ook een schokbreken van André z'n auto stuk dus gelijk maar weer naar de garage gereden en 2 nieuwe besteld. Daarna nog een hele grote rondrit door het gebied gemaakt met 5 Land Rovers. Het is hier een heel mooi gebied met erg mooie terrein rij paden en afwisselend omgeving. Dan rij je in het bos dan rij je over een weidse vlakte. Heel erg mooi om allemaal te zien. Om 8 uur waren we uiteindelijk erg moe maar voldaan weer terug in Cabeceiras de Basto. Heerlijke stoofschotel gegeten en iedereen was toch erg moe en stil. Dus allemaal vroeg onder de wol gisteravond. Vanmorgen weer allemaal fris en fruitig opgestaan en vol goede moed richting garage voor de onderdelen. Voor de as van de discovery waren de onderdelen nog niet aanwezig die komen waarschijnlijk vanmiddag binnen maar de schokbrekers voor André z'n auto wel. Dus gauw weer terug om de onderdelen te vervangen maar toen bleek dat de schokbrekers niet lang genoeg waren dus weer terug naar de garage maar die waren gesloten tot half 3.  We moeten vanmiddag toch naar de garage dus dan vanmiddag maar proberen uit te leggen dat dit niet het goede is wat er geleverd is. Nu eerst maar even lekker lunchen en van het mooie weer genieten. Want het is hier nog steeds mooi weer.

Donderdag 25 okt. Cabeceiras de Basto. Alle auto's rijden weer. Gister een wat mindere dag qua weer. We begonnen met regen gelukkig werd het daarna weer droog en viel het uiteindelijk nog wel mee.  Gisteren de Discovery afgemaakt met de onderdelen die we gekocht hebben. Dus de Discovery rijdt weer als vanouds en de Defender van André is ook weer helemaal klaar. Gister ook de auto's maar even goed uitgetest. Met de discovery zo vast als een huis gezeten dachten even een leuke kleine doorwading te nemen maar hij stond in het midden van de doorwading en ging niet meer voor en achteruit. De defender van André stond er achter en de dicovery kon niet achteruit omdat de uitlaat dan in de knoop kwam. We konden er niet voorbij met de defender dus zijn gaan spitten en met de hijackauto omhoog gekrikt en stenen onder de wielen gelegd uiteindelijk na 2 uur ploeteren de auto erdoor kunnen krijgen. Daarna reed de defender van André er in 1 keer doorheen. Toen stonden Michel en Kees Jan toch een beetje beteutert te kijken. Daarna nog een hele mooie ronde door het gebied gemaakt. S' avonds weer heerlijk en gezellig met z'n allen gegeten.  Weer moe maar voldaan gaan slapen. Vandaag weer heerlijk mooi weer.  Een aantal mensen gaan vanmiddag lekker paardrijden en de andere mensen gaan een mooie toer doen richting 1 van de hoogste watervallen van Europa. Al met al hebben we het nog steeds reuze naar ons zin.

Zaterdag 27 okt. Porto. We hebben vanmorgen in alle vroegte Quinta de alijo verlaten en zijn onderweg gegaan om de familie weer naar het vliegveld te brengen voor de thuisreis. Mooi volgens schema op het vliegveld aangekomen. Alle bagage van de familie uitgeladen en we zijn zelf onderweg gegaan richting Porto. Eerst een cafe gezocht om even te ontbijten en een bakkie koffie te doen en daarna een mooi plekje aan de rivier de Douro om alle spullen weer over de auto's te verdelen. Na dat alles weer op z'n plek stond een rondje door de smalle straten van Porto gereden en daar later een plekje voor de auto's gezocht om te parkeren en een mooie rondvaart over de Doura gemaakt na dit alles toch behoorlijk hongerig geworden en in een restaurant een goeie lunch genuttigt. Daarna zijn we rond gaan rijden op zoek naar een camping maar dat is om Porto toch niet aan te raden. Het lijkt wel of het allemaal woonwagen kampen zijn. Niet onze stijl dus maar besloten om op Patrick te wachten en dan toch vanavond nog maar een stuk naar het zuiden te rijden en dan zien we wel. Vrijdag zijn we s'ochtends eerst naar een stuwmeer gereden met 2 kano's mee waar we nog even lekker zijn wezen kanoën met erg mooi weer alleen jammer dat er een beetje wind stond dus een truitje was toch nog wel nodig. Ook hier weer een erg mooie omgeving. Na ons lekker een tijdje op en rond het meer vermaakt te hebben weer terug naar de Quinta gereden en de eerste spullen alvast ingepakt zodat we dat morgenvroeg niet meer hoeven te doen. Want achterin de middag zijn we wezen paintballen. Erg leuk en sportief want iedereen was toch wel bekaf na het spel. De een wat meer geraakt dan de ander maar wel een hoop lol gehad. Daarna fijn wat gedronken met zijn allen en onze laatste maaltijd genuttigd ook weer erg lekker. Daarna hebben we van iedereen daar afscheid genomen en zijn lekker ons bedje ingedoken voor onze nachtrust. Op dit moment staan we aan het strand te wachten tot we Patrick van het vliegveld kunnen halen dat zal rond een uur of 6 worden want het vliegtuig had 2 uur vertraging. Daarna zullen we dus verder naar het zuiden rijden. We hopen maandag met de boot naar Marokko te kunnen. We gaan jullie op de hoogte proberen te houden.

Maandag 29 okt. Tarifa.
Na twee uur vertraging op schiphol, even gedag zeggen tegen de meisjes en kids van de fam. Kuijt, op het vliegveld, op weg naar Porto. De sfeer zat er goed in. Meteen op weg, op naar Tarifa.......
Na een uurtje sturen een hotelletje in een kust-stadje in portugal. KeesJan en Michel bedachten om mij even bij te praten in de lokale kroeg,ik had een slechte ochtend de volgende dag......
Om een uur of 16.00 kwam ik weer een beetje bij, grens over en in de buurt van Sevilla prima hotelletje gevonden.
Hele mooie reis gehad,  om 15.00 uur in Tarifa aangekomen,net de boot van 15.00 uur gemist. Kaartjes voor 09.00 op di. 30/10 gekocht en de laatste boodschappen voor Marokko gedaan. Tarifa is zwaar okay, heel leuk strandbarretje gevonden en even genoten met een rummetje. Op deze momenten missen we onze meissies wel.
Morgen naar Marokko, de grens over zal wel niet makkelijk gaan.....we zijn voorbereid.
We willen niet te veel de toeristen-gebieden in zo snel mogelijk de bergen in. De wagens houden zich goed, de disco van KeesJan en Michel wordt met duck-tape en touwtjes opgelapt, maar houdt zich technisch prima.
We zitten nu in de auto bij het hotel dit bericht te schrijven en de engelse buurman hangt rare briefjes op ons compu-scherm, we denken dat hij wil slapen...... Andre en Keesjan willen nu ook een tukkie doen, morgen naar Marokko, we hopen snel weer een update te kunnen geven,
Adios Patrick.

Woensdag 31 okt.  Shocking Marokko
Gister morgen de boot genomen in Tarifa. Op de boot onze stempels in het paspoort geregeld en naar de overkant. We hadden geen idee wat ons allemaal te wachten stond. In Tanger gekomen rustig de boot afgereden er werd nog even in je paspoort gekeken of je een stempel had en doorrijden naar de poort. Daar was het auto parkeren en zorgen dat je je papieren voor de auto in orde krijgt. Overal lopen er mannetjes om je heen die je papier werk willen doen. Dus daar maar gebruik van gemaakt want ze weten wel wat ze in moeten vullen. Na deze papieren ingevult te hebben deze aan een douane beamte gegeven en die stuurde de eigenaar van de auto dan weer naar de politie voor een extra check. Wel lekker dat we met elkaar zijn kan altijd iemand bij de auto's blijven. Bij de politie werden we even in de computer ingevoerd en mochten we weer terug naar de auto. Daar kregen Andre en Patrick en Michel en Kees Jan gelijk de papieren terug er werd nog even gevraagd of we wat aan te geven hadden nee OK rij maar door. Michel moest de deur van de Disco nog even open doen ohhh camping car rij maar door veel plezier. Alleen Dick en Erna kregen hun papier maar niet terug iedereen mocht om hun heen rijden en hun moesten blijven staan dus we begonnen toch met z'n allen wel een beetje te zweten. Maar gelukkig na een kwartier tot half uur wachten kregen ze dan toch het groene licht en mochten ze door. Gelijk wat lokaal geld uit de muur getrokken en rijden maar. Dan dachten we dat het verkeer rond Amsterdam een gekkenhuis is nou ik kan jullie vertellen dat is een eitje vergeleken Tanger. Auto's rijden kris kras door elkaar iedereen rijdt gewoon het kruispunt en zien wel wat er gebeurt. Mensen en ezel cq paard en wagen steken gewoon de straat en verwachten dat jij stopt en dan hebben we de brommers en fietsers nog die ook gewoon doen waar ze zin in hebben. Een hele ervaring zullen we maar zeggen. Maar we zijn er wel achter dat de grote stad niets voor ons is. Na Tanger verlaten te hebben zijn we eerst even gestopt voor een kleine pitstop auto's aftanken even plassen en een beetje de route voor de dag bekeken. Vanaf Tanger zijn we langs de kust naar Larache gereden. Als je door de kleine dorpjes rijdt geeft dat toch een behoorlijke cultuur shock wat een armoe hier. Vanaf Larache zijn we naar Ksar el kebir gereden vanaf daar naar souk el arba du Rharb. Overal langs de weg kom je stalletjes met aardewerk en rieten manden tegen erg leuk en kleurig gezicht. Hetgeen wat ook een kleurig gezicht geeft is het afval langs de weg ze gooien alles gewoon op straat het maakt niet uit wat. Wat een stelletje ransbakken zijn die Marokanen. Het eerste stuk in Marokko hadden we toch zoiets van is dit nou waar we voor komen, maar goed als je het niet probeert dan weet je het niet. Op een gegeven moment zijn we de de iets grotere doorgaande weg afgegaan richting El-Beggara iets mindere weg houdt dus in dat je over een weg rijdt waar dan nog asfalt ligt maar met diepe kuilen en het past net om elkaar te passeren. Vervolgens werd het landschap een heel stuk mooier en wel een beetje het idee wat we bij Marokko hadden. Helemaal nadat we bij El-Kansera de weg afgegaan zijn richting het stuwmeer wat achter het dorp licht over cravel paden en af en toe een stukje asfalt. Daar op een heel mooi uitkijk punt gestaan en over het meer en de bergen heen gekeken. Maar niet echt een plek om te gaan slapen. Een stukje terug hadden we een weg gezien die richting het meer liep dus die opgezocht en naar beneden gereden het leek net of er niets was maar er bleken toch nog een aantal lemen hutjes te staan en een moderne villa. Daar aan een lokaal gevraagd of het mogelijk was om aan het meer te camperen. Allemaal geen probleem je kon vissen in het meer zwemmen was ook geen probleem werd ons vertelt. Er werd wel gelijk gevraagd om rookwaar wat we niet hadden misschien niet zo slim maar ze namen het aan en stopten met vragen. De auto's mooi weer in een U aan het meer neergezet en de spullen uitgepakt. Ook alle bedjes alvast in orde gemaakt zodat we dat niet in het donker moesten doen. Ook Dick en Erna hebben besloten om in de auto te gaan slapen in plaats van in de tent. Dus laadvloer vlak gemaakt en ook hun bedjes opgemaakt dit alles werd van dichtbij aanschouwd door de lokale bevolking. Toch ook wel een apart ervaring. Nadat we alles klaar hadden toch wel zin in wat te drinken dus toch maar wat open getrokken en ook de mensen wat aangeboden nou dat hebben we geweten ook we hebben nog nooit iemand een glaasje wijn zo snel zien opdrinken een slok en weg was het. Ondertussen werd het wel steeds drukker om ons heen maar we hebben gewoon gezegd dat we niets meer hadden. Op een gegeven moment zijn we gewoon gaan koken en de tafels en stoelen verplaatst. Alles tussen de auto's ingezet en vriendelijk gezegd dat we gingen eten. Op dat moment dropen ze ook af en gingen richting hun hutjes. Na een heerlijk maal bereidt door onze eigen Herman den blijkers koken in het wild (Patrick) nog even een bak koffie gedaan en de afwas daarna lekker onze bedjes ingedoken. Na een goeie nachtrust van iedereen ontbijtje gemaakt krackers met lekker bakkie koffie. Tijdens ons ontbijt kwam de chief van het dorp(7 gezinnen +- 35 personen) met thee en een soort van pannekoek erg lekker en een super vriendelijk gebaar. Daarna ons campement opgeruimd en weer onderweg gegaan voor een volgend avontuur. Nog even bij de Chief langs gereden en wat fruit en goodies gebracht waren ze ook echt super blij mee. Op dit moment zijn we over onverharde paden op weg naar het zuiden.  Ons doel is in de buurt te komen van Bin el Quidane waar een hele mooie waterval moet zijn. Tot zover onze eerste Marok update.

Donderdag 1 nov.  ........... Marokko
Ons doel van Bin el Quidane hebben we bij langena niet gehaald. Hebben onderweg onze route maar bijgesteld naar Ain-Leuh daar zou ook een mooie waterval moeten zijn.De hele dag over berg wegen en gravel paden gereden erg mooi maar de mensen zijn echt onuitstaanbaar. Op een gegeven moment waren we een verkeerd pad ingereden en moesten weer terug toen kwamen we weer langs een groepje jongeren waar we op de heen weg niet voor gestopt waren en nu werden we bekogeld met stenen. Achterin de middag in Ain-Leuh aangekomen ook weer super druk amper doorheen te komen. Op zoek gegaan naar de waterval die we niet hebben kunnen vinden. Ondertussen begon de zon onder te gaan en werd het snel koud en schemerig. Net voorbij de plaats Ain-Leuh hadden we een camping gezien niet helemaal wat we zochten maar wel de beste en meest veilige optie in deze situatie. Auto's geparkeerd en gevraagd of het mogelijk was om hier te camperen dat was geen probleem en er was ook stromend water en een toilet. Alle spullen uitgepakt luifel opgebouwd en gelijk maar begonnen met koken. Op het moment dat we net allemaal zijn gaan zitten en gezegd hebben van nu maar hopen dat niet weer het hele dorp erbij komt zitten stopt er een auto en er stappen 2 mensen uit. Automatisch hou je het een beetje in de gaten. Stapt er een nederlandse vrouw uit met een marokkaanse gids. We raken gelijk aan de praat zij was al 3 weken in Marokko en was blij om weer even Nederlands te praten. Ze was net daarvoor met haar Marokkaanse gids wijn en bier wezen kopen ergens in de binnenlanden en dat werd gelijk op tafel gezet ook nog een verse gebakken vis en een paar stuks fruit. Ondertussen was het eten ook klaar en was de marokkaanse gids aan zijn 3de biertje bezig en begon al aardig vervelend te worden. We hebben het eten met zijn allen opgegeten want er was genoeg. Nu waren de biertjes die de gids gehaald had op en wij zaten nog lekker aan een biertje en hij bleef maar zeuren voor meer bier maar hij was al vervelend genoeg dus we hebben maar verteld dat wij helemaal niets meer hadden.  Hij heeft alle lege flesjes bier en de 2 lege flessen wijn wel 2 keer nagekeken of ze echt wel leeg waren. Ondertussen bleef hij zeuren om meer. Zo werd de mentaliteit van de Marokkanen toch echt weer duidelijk. Het is en blijft niet ons volk. Na het eten koffie gezet ook weer met z'n allen gedeeld en daarna hebben we maar gauw gezegd dat we gingen slapen want ondertussen waren we het gezeur wel zat. Daarna dropen ze ook af en gingen naar hun kamer.  Toen zijn we nog maar even een tijdje stil geweest en hebben daarna nog maar even een flesje wijn geopend en gezellig met elkaar genuttigd. Daarna gaan slapen.
Vanochtend na een onrustige en zeer koude nacht opgestaan lekker bakkie koffie gedaan paar krackers gegeten en alles opgeruimd en ingepakt en gauw weer onderweg. Ondertussen was de zon er gelukkig ook weer bijgekomen en warmde het snel weer op. Gister aan de Marokkaanse gids gevraagd waar de waterval moest zijn. Die was 30 kilometer verderop  dus dat was ons eerste doel voor vandaag. Die kant opgereden door heel wisselende landschappen. Dan weer bos dan weer weidse vlakte met niets dan weer alles dor en dan weer steen. Dat beeld kon van minuut tot minuut wisselen. Onderaan de waterval gekomen moest je dus een stuk omhoog lopen en je auto laten staan. Nou niet dus en gelijk allemaal marokkanen op ons af bedelen en vragen. Hebben gauw besloten om door te rijden. Richting het midden atlas. Wegen waren heel slecht en ook nog niet duidelijk aangegeven. We reden door allerlei dorpjes en werden nagjoeld en met stenen bekogeld en het leek wel met de kilometer erger te worden toen ook nog eens bleek dat we een rondje gereden hadden en weer op een punt stonden waar we een uur eerder ook al geweest waren. Hebben we met zijn allen gauw besloten om terug naar Spanje te gaan. Marokko is een heel mooi land maar de mensen zijn niet wat wij ervan verwacht hadden. Marokko is duidelijk niet een land voor ons. We zijn toch heel wat gewend maar dit slaat alles. Op dit moment rijden we op de snelweg naar Tanger en proberen vandaag nog een boot terug naar Tarifa te pakken. We liggen redelijk op schema voor de boot van 8 uur vanavond en dan zoeken we lekker een hotel in Tarifa. Dan gaan we morgen weer richting het noorden. Gaan nog een kleine stop maken in Portugal en daar dan nog maar een kleine vakantie houden even bijkomen van dit avontuur. Gaan ook proberen zo snel mogelijk wat mooie foto's op de site te zetten want het land is wel heel erg mooi.

Zondag 4 nov. Heerlijk Europa
De boot van 8 uur hebben we gehaald na een heel chaotische rit door en voor Tanger. Ook op de tolweg nog bekogeld met stenen. André/ Patrick en Dick/Erna hadden geluk die reden net onder de stenen regen door. Michel en Kees Jan konden het er niet meer op gokken en zijn gestopt en uit de auto gesprongen en gaan schreeuwen en richting het viaduct gerend toen vlogen de kinderen alle kanten op. Toen zijn ze snel weer in de auto gesprongen en doorgereden. De auto's die ervoor reden waren toch redelijk in de rats want de achterste auto was verdwenen. Gelukkig kwam er uiteindelijk door het bakkie door dat alles goed was. In Tanger mensen die in of op je auto willen springen of nog gekker spullen op je auto willen plakken.Een heel onveilig gevoel. We zaten precies in het spits uur van het verkeer bijna geen doorkomen aan maar gewoon doordrukken en niet bang zijn voor een krasje of een deukje. Bij de haven aangekomen was er maar 1 ding wat we wilden was zo snel mogelijk weg uit dit land.Bij de poort naar de boot aangekomen gelijk omringd door marokkanen die je wilde helpen met een kaartje kopen. Uiteindelijk maar met 1 man meegegaan die de kaartjes wilde regelen. Uit iedere auto 1 persoon mee met de paspoorten en kaartjes kopen. De andere personen continue de auto heen lopen en alles in de gaten proberen te houden.  Uiteindelijk probeerde er toch nog 1 klein mannetje een pakje drugs op de discovery te plakken.  Michel begon gelijk te schreeuwen en weg was hij weer. Maar wat een gekkenhuis. Hier en daar wat fooi betaald en we waren redelijk snel door de douane. Na de douane stonden we in de rij voor de boot te wachten en ineens ging iedereen keren en voor een andere boot staan dus ook maar omgedraaid en in de rij gaan staan nu stonden we gelukkig wel bijna vooraan. Na een half uur ging de slagboom open en wilde iedereen tegelijk de boot oprijden goed gelukt om een plekje te krijgen op de boot. We zijn bij de auto's gebleven totdat de klep van de boot omhoog ging. Daarna boven gezeten wat gedronken want we moesten wel vieren dat we op de boot zaten. De boot ging pas met een uur vertraging varen maar we waren wel weg uit het land. Om 11 uur s'avonds kwamen we aan in Tarifa de auto's nog een keer goed gecontroleerd en daarna de boot afgereden. De douane verliep eigenlijk erg soepel, wel wilde ze even in en onder de auto kijken. Om kwart over 11 reden we Spanje in.  Onder luid gejuich. We zijn terug gereden naar het hotel waar we de laatste nacht voordat we naar Marokko gingen ook geslapen hebben. Gelukkig waren er nog kamer vrij. Nog even een borrel gedaan en daarna moe maar voldaan gaan slapen.

Lekker uitgeslapen in een heerlijk spaans bed met een zalig ontbijt als toetje. Auto's gecontroleerd op olie en de rest en om half 11 vertrokken richting Sevilla. Net voorbij Sevilla van de snelweg gegaan en op zoek naar een hotel, maar helaas het plaatsje waar we stopten was het hotel niet veel oftewel zeer weinig dus moesten we weer verder. Ook dat ging niet zonder eerst een band te verwisselen want het tweede ventiel van de discovery had het begeven en dus moesten we eerst een band verwisselen. Meteen de andere band op de achteras ook verwisseld want het blijkt dat de reservebanden een andere maat zijn als de mud-terain's.
Andre zat ondertussen midden op straat te internetten alsof hij op kantoor zat zodat iedereen weer kon zien dat we nog in leven waren.
's Avonds  in monesterio een hotel gevonden en een heerlijke wandeling gemaakt. Een lekker restaurant (Mallorca) gevonden en hier heerlijk gegeten en gedronken. Daarna nog heel even naar het kleine cafe aan de haven, maar helaas geen haven dus was het hek van de dam!!!
Twee van ons waren zodanig blij dat er toch een cafe open was dat er geen eind aan mocht komen.
Het gevolg.... hotel op slot en met veel moeite werd een van de twee toch nog door de eigenaar op bed gebracht, jammer voor de ander want die mocht in de auto slapen. Zware nacht voor de rest want ja als je al moeite hebt het hotel te vinden wat is dan je bed en wat is dan de badkamer????

De volgende morgen was het voor een aantal zeer wazig, dus toen de bijrijder de kaart op zijn kop hield en er niets van begreep hebben we maar een ander aangesteld als kaartlezer. Snel de snelweg op gegaan en op naar het gebied Extremadura. Na zo'n 100 km met de disco voorop sprong de olieleiding bij de radiateur en was het een hachelijk karwei om het spul met een gang van 110-120 km per uur aan de kant te krijgen.
We waren 300 meter van een afslag en dus hebben we hem hierheen gesleept. Slang afgezaagd en met slangklemmen weer vastgezet. Olie gehaald en weer de weg op. Door de Extremadura zijn we alleen maar over kleine wegen gereden en waar we een heel  leuk stuwmeer tegenkwamen. Hier zijn  we even gestopt zijn om om ons witbilzwaardvisje uit te laten, je gelooft het of niet hij kreeg weer een beetje kleur maar nog steeds geen dorst! In Vegas de Coria vonden we een leuk hotel waar we heerlijke gegeten en geslapen hebben.

Zaterdag 10 nov. Fijn weer thuis.

Op dit moment is een ieder van ons weer lekker thuis. We hebben gisteren het laatste stuk van de spaanse grens naar huis maar in 1 dag gedaaan we wilde toch wel heel erg graag naar huis. Dus zitten gaan en sturen uiteindelijk waren we om even na middernacht in Houten. Al met al viel het niet tegen.  Het weer en tempratuur in Nederland is toch wel wennen. Het is wat anders dan alleen maar zon en 20-25 graden. Maar we mogen niet klagen we hebben 4 heerlijke weken gehad.
Zal de komende dagen de laatste update maken en een mooi foto album online zetten.

Nog een update van de laatste week vakantie
Na een goede nacht en Vegas de Coria was iedereen weer fris en fruitig en gingen we vol goede moed onderweg naar Cabeceiras de Basto.
Eerst wat gesleuteld aan de Defender van Dick. Hij was olie verloren er lag ook wat olie onder de auto. Na wat zoeken bleek het olie filter niet helemaal vast te zitten. Met wat kunst en vliegwerk het filter vast weten te krijgen. Probleem gelukkig opgelost. We waren vlak bij een rivier bedding waar we zo in konden rijden. Michel en Kees Jan konden het niet laten om er toch even doorheen te rijden want het water stond behoorlijk laag. André is er toch ook nog maar even achteraan gereden. Daarna een hele mooie route over een bergpas onderweg ook een broodje gekocht bij een lokale bakker die met zijn bestelbus langs de huizen  ging. Hij had gelukkig ook een broodje voor ons. In de loop van de middag aangekomen op de Quinta d'alijo. Voelde gelijk weer als vanouds.
Na een welkoms drankje richting de huisjes gegaan de auto's even uitgepakt en even lekker rustig gezeten. Michel en Kees Jan konden het toch niet laten om nog even een stukje te gaan rijden André ging toch ook maar mee. Na een leuk stukje rijden met een doorwading wat erg mooie foto's opleverde weer terug gekeerd naar de Quinta voor een heerlijk maal. Hier ontmoete we mensen die ook onderweg waren naar Marokko maar na onze verhalen toch hevig begonnen te twijfelen.Na een heerlijk maal moe maar voldaan weer gaan slapen.
De volgende dag naar guimeraes geweest voor wat boodschappen. Offroad rijden in de stad dat hadden we nog nooit gedaan maar nu wel. We konden de shopping mall niet helemaal vinden dus verkeerd gereden weer verkeerd gereden en toen bleek er een heel steil paadje naar beneden te gaan richting de mall. 4wd waar zijn die voor ja hoor dus maar naar beneden gereden. De shopping mall gevonden even gewinkeld en lekker gelunched en weer onderweg gegaan naar de Quinta. S'middag een mooie rit door het gebied gemaakt over weer hele mooie paden en uitdagingen. Disco weer iets verder afgetakelt na deze rit door iets teveel gas van 1 van de bestuurders door een kuil heen brak het linker sierstuk van de bumper en de bullbar af. Nou ja scheelt weer een stukje slopen zullen we maar zeggen.
De volgende dag nog even naar de garage geweest voor een banden reparatie van de discovery daarna een rit naar een kerkje wat hoog in de berg staat en naar een waterval. Was vandaag een route met veel asfalt maar we hebben weer een hoop mooie dingen gezien. S'avonds een gezellige BBQ gehad en nog een kleine avond rit gemaakt met 2 auto's erg leuk om te doen maar alles ziet er toch wel anders uit als het donker is moet ik zeggen. Uiteindelijk weer heelhuids terug gekeert bij de Quinta. Daar nog even gezellig geborrelt en gaan slapen.
De laatste dag op de Quinta hebben we wat kleine reparaties aan de auto gedaan. Toen nog een route naar een stuwmeer gereden met weer super mooi weer. Heerlijk aan het meer gestaan gezellig met elkaar(Michel Patrick Andre, Robèrt en Sylvia ook gasten op de Quinta) een kleine bbq met een glaasje wijn. Daarna de route vervolgt langs het stuwmeer en door gebieden waar alles verbrand was schijnt heel normaal te zijn in Portugal maar het is toch wel een luguber gezicht als je erdoorheen rijdt en alles is verbrand en sommige delen roken gewoon nog. Achterin de middag terug op de Quinta alle spullen ingepakt en auto's klaargemaakt want morgen is de dag van vertek.
De volgende morgen op tijd opgestaan de laatste spullen in de auto's gegooid en ontbeten afscheid genomen van iedereen en onderweg gegaan naar Nederland. Ons doel voor vandaag was de Franse grens halen en dat is gelukt net in Frankrijk onder Biaritz gestopt en een hotel gezocht. Hotel was na wat rondrijden en wat zoeken gevonden daarna nog even gegeten en gauw naar bed gegaan want om 8 uur weer aan het ontbijt voor de volgende dag reizen. Goed geslapen ontbijtje gehad en weer gaan rijden. Voor vandaag hadden we niet echt een doel was meer zover mogelijk komen. Ergens in de middag waren we 100 Km voor Parijs o dan is het nog maar 600 Km naar huis dan kunnen we net zo goed doorrijden. Bij Parijs nog even in de file gestaan. Dat is met een nieuweversnellingsbak(110 HT 200tdi) die steeds minder word toch wel een extra uitdaging. Geen tweede versnelling slecht in zijn 1 gaan en dan file rijden maar het is gelukt. Uiteindelijk waren we dus om even na middernacht in Houten. Een heerlijke vakantie gehad en weer een avontuur rijker waar we waarschijnlijk nog jaren over zullen praten.
Ik hoop dat jullie met plezier onze verslagen hebben gelezen. De foto's Kunt u bekijken op de foto pagina.